Beginnende moestuinder? Dit zijn 5 makkelijke groenten om mee te beginnen

Ben je een beginnende moestuinder en wil je je eigen groente verbouwen in je moestuin, maar weet je niet met welke groenten je moet beginnen? Wij zetten de 5 makkelijkste groenten voor je op een rijtje:

1. Sperziebonen

Hoewel sperziebonen erg gevoelig zijn voor slakken, zijn de bonen zelf erg makkelijk te kweken. Gelukkig hebben we hier een paar handige tips tegen slakken voor je, waardoor het echt wel goed moet komen.

Zo kweek je sperziebonen

Neem een bak van 40 bij 40 cm of groter en zet hier stokken of een rekje in, zodat de bonen hier langs kunnen groeien. Meng moestuingrond met compost en vul hier de bak mee. Stop tien zaadjes in de grond met ongeveer 10 cm tussen elk zaadje. Geef vervolgens dagelijks voldoende water. Kan niet misgaan!

2. Tomaten

Tomaten zijn niet al te moeilijk te verbouwen. Je kunt ze goed kweken in potten, kuipen, de volle grond en in zakken. Vooral die laatste is aan te bevelen, omdat tomaten erg gevoelig zijn voor schimmelziektes en ongedierte.

Zo kweek je tomaten 

Hoe en wanneer je tomaten zaait lees je hier. Kies een zonnige plek voor de plant en je tomaten zullen binnen een maand of twee à drie al groeien.

3. Snijbonen 

Ook snijbonen zijn makkelijk te verbouwen groenten, maar helaas ook erg gevoelig voor slakken, vooral in de eerste fase. Als je even niet oplet kunnen in één dag al je plantjes opgepeuzeld zijn. Om slakken zo veel mogelijk te weren kun je kopertape om de pot plakken. Een prijzige grap, maar zeker de moeite waard!

Zo kweek je snijbonen

Je plant en onderhoudt de snijbonen op dezelfde manier als de sperziebonen.

4. Courgette

De courgette is een van onze favorieten, niet alleen omdat het erg lekker is, maar ook omdat ze zo makkelijk te verbouwen zijn. Deze plant is echter alleen geschikt wanneer je genoeg ruimte hebt, want deze plant heeft een vierkante meter per plant nodig. Heb je geen plek in je gewone moestuin? Dan kun je ‘m altijd nog in een grote bloempot naast je moestuin planten! Mocht je zaadjes van een klimmende courgetteplant vinden, dan is dat helemaal mooi, want deze plant kan -zoals je misschien wel verwacht- langs een rek omhoog groeien, waardoor je minder ruimte nodig hebt.

De plant is eigenlijk alleen in de prille fase gevoelig voor slakken. Daarna is het easy peasy!

5. Wortels 

Makkelijk aan wortels kweken is het feit dat je ze direct in de volle grond mag zaaien en dus niet eerst hoeft voor te zaaien. Dit komt omdat ze niet tegen verzaaien kunnen. Extra belangrijk is het dan wel om ze meteen op de juiste plek te zaaien, en ze genoeg ruimte te geven om te kunnen groeien.